Bomen Hoogeind -Laageind herleven als kunstwerk

De lindebomen die 70 jaar op de drukke verkeersas Hoogeind-Laageind (N111) stonden, krijgen een nieuw leven als kunstwerk. Berendrechts beeldhouwer Francois Vannietvelt maakte twee werken uit de stammen. Het Stabroekse gemeentebestuur ziet een aankoop van de kunst wel zitten. “De bomen hebben een emotionele en historische waarde”, zegt burgemeester Rik Frans.

Voor de heraanleg van de belangrijkste Stabroekse verkeersas Hoogeind – Laageind moesten alle bomen langs de drukke gewestweg gekapt worden. Die beslissing leidde aanvankelijk tot commotie omdat de bomen niet allemaal ziek waren. Toch koos de gemeente voor volledige kap en heraanplanting omdat dat het straatbeeld mooier zou maken.

De Berendrechtse beeldhouwer Francois Vannietvelt kon twee stammen van gezonde gekapte lindebomen op de kop tikken. Uit de gedroogde stammen heeft hij twee kunstwerken gemaakt die enerzijds verwijzen naar de vernietiging maar anderzijds ook een positieve boodschap geven.

“De kunstwerken zijn gemaakt in de context dat ik geluk heb gehad om de bomen een nieuw leven te kunnen geven. De groei van de bomen is weergegeven in de lange en sterke vrouwelijke vorm van het beeld. De bomen zijn vernietigd en dat heeft sporen nagelaten in het buikgevoel van de inwoners en van de dame die is afgebeeld. Als verwijzing naar de lindebomen is haar buik, en de rest van haar lichaam, bedekt met lindeblaadjes”, zegt de kunstenaar. “Het uitkappen van het beeld en de verdere afwerking ervan, heeft enkele maanden in beslag genomen. Door de afwerking kunnen ze enkel binnen geplaatst worden.”

Francois heeft eerder al verscheidene kunstwerken gemaakt die het Antwerpse Havenbedrijf telkens meeneemt op buitenlandse missies als relatiegeschenk. Ook op het Berendrechtse urnebos staat een beeld van zijn hand.

Mooi aandenken

De Stabroekse burgemeester Rik Frans (N-VA) staat niet weigerachtig tegen een eventuele aankoop van de kunstwerken door de gemeente. “Ik was er niet van op de hoogte maar ga de kunstenaar zeker een bezoekje brengen om naar de beelden te kijken. De bomen hebben ongeveer zeventig jaar op het Hoogeind gestaan en veel generaties Stabroekenaren hebben eronder gelopen. Bovendien hebben ze voor veel inwoners een emotionele en historische waarde. Dat hiervan een stukje bewaard kan worden is een mooi aandenken. Ik zal met de kunstenaar praten om een concreet voorstel aan het college te kunnen voorleggen. Nadien zien we wel waar we de werken een plaatsje kunnen geven.”

in HLN: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-stabroek/bomen-herleven-als-kunstwerk-a2222289/

Written By
More from rikfrans

Wagenpark gemeente Stabroek gaat groene toer op

Lees het originele artikel hier op de website van Gazet Van Antwerpen ...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *