Over Rik Frans

rik fransWe spreken jaren ‘60. In Ekeren pakt een vrouw in zeven haasten haar spullen bijeen voor het ziekenhuis en maant ze haar echtgenoot aan koers te zetten richting Brugge. Haar eerstgeborene was onderweg. Ze mocht dan wel een ingeweken West-Vlaming in Ekeren zijn, haar eerstgeborene zou ter wereld komen in het aller Brugge. Aldus geschiedde, ik werd geboren in het Sint-Jans-Hospitaal in Brugge op 20 juli 1963.

Tot zover West-Vlaanderen. Tot mijn twintigerjaren heb ik gewoond in Ekeren waar ik naar de scouts ging, animator was op de speelpleinen en zelfs een klein projectje heb opgestart zijnde DJ bij Decibel. Stabroek was echter geen onbekend terrein. Mijn middelbare studies speelde zich af op de landbouwschool, toen al bekend onder de naam ‘t PITO. Na de landbouwschool trok ik richting Pius X in Wilrijk om met succes een opleiding tot leraar af te ronden om nadien mijn legerdienst te volbrengen.

Niet veel later wist ik een baan te bemachtigen als onderwijzer in de Gemeentelijke basisschool De Rekke. Mijn keuze was snel gemaakt, ik verhuisde samen met mijn vrouw naar het schoonste polderdorp in de wijde omtrek: Stabroek.

De volgende jaren stond ik bekend als “Meester Rik van het zesde leerjaar”. Menig scholier heeft bij mij zijn eerste mondje Frans leren praten en herinnert zich hoogstwaarschijnlijk nog wel de legendarische bosklassen. Na meer dan 15 jaar lesgeven en twee dochters later, was ik klaar voor een volgende uitdaging en werd ik directeur-beheerder van het Spijker in Hoogstraten om nadien directeur te worden van GBS Kadrie te Kalmthout. Achtereenvolgens nam ik nog een coördinerende rol op mij van de scholengemeenschap Grens.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ondertussen begon ook een politieke microbe zich te roeren. Iets meer dan tien jaar geleden richtte ik samen met Veerle Kwick een lokale afdeling van de N-VA op in Stabroek. Er moest immers dringend werk worden gemaakt van een leefbaar Stabroek. Met dat idee in mijn achterhoofd en de slogan “Nu Durven Veranderen!” trok ik samen met N-VA naar de lokale verkiezingen van 2012.

De kiezer beloonde ons met een prachtige eindoverwinning waardoor ik nu al bijna vier jaar een fiere burgemeester van dit dorp ben. Samen met mijn bestuursploeg probeer ik “Nu Durven Veranderen” nog elke dag waar te maken voor een beter en leefbaarder Stabroek.

Mijn nieuwjaarswensen voor u!